Een ontzettend sterke zin,die we allemaal wel kennen. En hij is zo sterk, juist omdat het over een droom gaat. Als Marthin Luther King had gezegd: "I have a plan", was het veel minder krachtig overgekomen. Dromen zijn iets waarin we kunnen geloven, waar we naar kunnen streven, iets wat ons boven onszelf uit tilt.
Kun je je nog herinneren wat je dromen waren toen je een kind was? Misschien droomde je wel dat je een piloot zou worden, of een astronaut, minister-president of misschien wilde je later wel gewoon spiderman of transformer worden. En waarom niet? Met de huidige ontwikkelingen in de medische techniek waarbij we iemand een volledige robotarm kunnen geven, zou zelfs een transformer worden een realistische droom kunnen zijn.
Wat ik je wil laten zien is dat je dromen je kunnen helpen groeien.
Uit onderzoek onder kinderen in de kleuterschool leeftijd blijkt dat de kinderen met de grootste dromen later het gelukkigst zijn. En uit het onderzoek blijkt ook dat dit is ongeacht of ze hun dromen waar gemaakt hebben! Zo lang je droom maar groot is.
Dromen werken in op een ander deel van onze hersenen dan doelen of plannen. Doelen en plannen worden verwerkt in de prefrontale cortex, waar het nadenken gebeurt. Je bent hier ontzettend goed in het analyseren van je doelen en het ontleden in alle stappen die je moet nemen. Maar dit deel zet je niet aan tot actie.
De beweging komt vanuit je emotie. In je limbisch systeem worden alle emoties verwerkt. Dit systeem is ouder dan je prefrontale cortex. Het 'denkt' in beelden en gevoelens. Precies zoals je ook denkt in je dromen. Een beetje vaag in de details, maar heel sterk qua gevoel.
Door te dromen activeer je je limbisch systeem. Dit zet je vervolgens in beweging om dichter bij die droom te komen. Pas als je in beweging bent, gaat je prefrontale cortex zich ermee bemoeien. Als het je lukt om je droom vast te houden, zorgt het ervoor dat je de juiste bijpassende stappen zet.
Laat je je prefrontale cortex echter overheersen, iets wat we tegenwoordig vrij veel doen in onze maatschappij, dan maken we onszelf wijs dat het niet realistisch is. We doven ons geloof in onze droom uit door er logica tegen aan te gooien.
Als je wel durft te dromen, vind je jezelf ineens in het rijtje van mensen die grote dingen hebben bereikt. Je staat dan in hetzelfde rijtje als Martin Luther King, Gandhi, J.F.K., mensen die een droom hadden en deze droom vasthielden. Het mooie van een droom is... dat het een droom is. Het hoeft niet realistisch te zijn, als het maar iets is waar je in wilt geloven. Iets wat zo mooi is, dat de gedachte eraan alleen al je een goed gevoel geeft. Dan doet je limbisch systeem de rest.
Wat is jouw droom? Spreek het uit in de comments hieronder en versterk zo niet alleen je eigen geloof in je droom, maar ook dat van anderen.
Door: Bas van Pelt, datum: 27-08-2015